houten_jaloezie_luxaflex20200811142310.webp

Raamdecoratie zonder print bij Japanse stijl

Of je je blik nu naar binnen richt of naar buiten… wat er voor het raam hangt, geeft de eerste indruk. Dat kan zeer bepalend zijn voor de stijl die jouw woning uitstraalt. Kies je raambekleding dus met zorg uit bij jouw woonstijl.

Wat past er qua raamdecoratie nou het beste bij die typische Japanse woonstijl? Japanse interieurs zijn minimalistische, verstilde plaatjes van een compleet gevoel van Zen. Maar hoe bereik je dat in jouw Westerse woning, zonder dat het kraak- en smaakloos (of te donker) wordt? 

Bedenk allereerst dat verstilling ook betekent dat je niet afgeleid wordt door al teveel zaken. Houd het daarom rustig. Alles met print of dessin, is dan ook uit den boze voor het raam. Dat geldt ook voor kleur. Werk met neutrale kleuren zoals wit, zwart en bruin. Accentkleuren horen niet voor het raam in deze stijl.

Wel wordt daarentegen veel gewerkt met natuurlijke (levendige) materialen zoals riet en bamboe. Bamboe jaloezieën in een natuurlijke lichte houttint bijvoorbeeld. Maar ook grove wevingen, zoals bij linnen, of wol, doen het goed. Denk aan gebroken witte, linnen rolgordijnen (lekker strak). Ook dupligordijnen of plisségordijnen kunnen uitstekend dat Oosterse gevoel van opgeruimdheid en strakke - maar toch warme - gevoel geven.

Maar het hoeft als gezegd echt niet per se allemaal ‘strak’ te zijn. Het geheim van de juiste raambekleding zit hem namelijk vooral in het diffuse licht dat jouw raambekleding geeft. (De washi-look van rijstpapier.) Zo kunnen effen, lichte of gouden inbetweens, zacht golvend voor het open raam, exact die Japanse sfeer onderstrepen. Toch liever strak? Overweeg dan als eerste laag semi transparante paneelgordijnen of lamellen.

Veel hangt natuurlijk ook af van waar je jouw huis verder mee gaat aankleden, dus op de vloer en muren. Het geheel moet nog steeds rust uitstralen en niets mag domineren. 

Wil je echt in één klap met alleen je ramen een Japanse statement maken? Ga dan voor zwarte shutters! (Een kostenbesparend alternatief zijn zwarte jaloezieën.) Maar niets zegt zo duidelijk ‘Japan’ als deze sobere, brede luiken. Je gooit ze open, en ziet de bergen voor je. Een beetje fantasie blijft noodzakelijk in ons vlakke land...

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag
gesloten
09:30
09:30
09:30
09:30
09:30
gesloten

17:30
17:30
17:30
17:30
17:00

Jouw Decokay